Waarom zou je naar de Cloud willen met je applicaties? Omdat iedereen het doet? Omdat het gemakkelijk is? Omdat het goedkoper is?

Bovenstaande is allemaal waar. Echter de kanttekening is natuurlijk de beveiliging van je data, niet alleen voor hackers, maar in de meeste gevallen ook door je eigen (oud) medewerkers.

Dit betekend dat je bovenop je security mbt de toegang tot de cloud van je medewerkers in de gaten moet houden, zodat ze niet in kunnen loggen zodra ze de deur uitlopen na hun ontslag. Als je de applicaties lokaal (on premise / on-site / in je eigen datacenter) hebt draaien, dan word het al wat lastiger om vanuit huis in te kunnen loggen om data te “stelen”.

Uiteraard is er tooling om je security in de gaten te houden (netwrix, Darktrace). Maar nogmaals, een dag wachten met het deactiveren van een account is te laat.

Is Cloud goedkoper?

Nee. Je betaald maandelijks niet alleen voor de licentie van de applicatie, maar ook voor de hardware. Normaal schrijf je hardware in 3 tot 5 jaar af. Maar je kunt er ook voor kiezen om er een jaar langer of 2 jaar langer mee te doen, zeker als je de applicatie op een dedicated server hebt draaien. En ja, ook Cloud providers moeten er aan verdienen.

Ander nadeel

Soms of vaak wil je data kunnen uitwisselen tussen applicaties. Als je voor een applicatie leverancier kiest die zijn applicatie host in een eigen cloud omgeving, dan is het meestal niet mogelijk om een koppeling te maken naar een andere applicatie (een Boekhoud applicatie koppelen met een CRM applicatie bijvoorbeeld).

Omdat ik hier als programmeur ook tegen aan loop kijk ik altijd met de klant en de leverancier van het andere pakket wat de mogelijkheden zijn. 1 op 1 koppelingen zal vaak niet lukken, maar met 1 of 2 extra stappen lukt het meestal wel (nog altijd beter dan de gegevens overtypen op kopiƫren en plakken).

Wat is beter, Cloud of on-premise?

Beide zijn niet goed of slecht. Het ligt aan je eigen wensen en organisatie. Er zijn klanten die van on-premise naar de cloud gaan, maar ook klanten die van Cloud naar on-premise gaan.

Categorieƫn: Blogs