Het maken van (maatwerk) software is een proces waar vooraf goed over nagedacht moet worden. Welke gegevens wil ik opslaan, welke gegevens wil ik hergebruiken, hoe gaat de output eruit zien.

Maar maatwerk software is duur. Dat klopt. Het vergt een investering, echter de terugverdien tijd is redelijk snel. En wat te denken over het minimaliseren van fouten. Dit zijn natuurlijk opbrengsten die lastiger zijn te berekenen.

Maar hoe verhoud dit zicht tot standaard (out of the box) software? Hoe vaker je een softwarepakket kunt verkopen, lager de licentieprijs (on premise of ook wel perpetual licenties). Vaak is deze software geschikt voor meerdere branches, waardoor het in sommige gevallen net niet aansluit op de behoefte van jouw organisatie.

Hetzelfde geld natuurlijk ook voor Cloud based applicaties, met het enige verschil dat je per maand betaald ipv 1 vast bedrag voor de licentie en jaarlijkse maintenance kosten. En je bent niet zelf verantwoordelijk voor udpates (hoewel dat in sommige gevallen niet gewenst is).

Maar om terug te komen op de vraag is maatwerk software duur en lastig? Nee, maar je kunt het wel zo duur en lastig maken als je zelf wil.

Vaak begint men klein met het oplossen van een bepaald probleem, waarna de applicatie uitgebouwd word met meerdere functionaliteiten, want ja, de applicaties bevat nu toch data die we ook voor andere dingen kunnen gebruiken. Als je net iets anders wil in de applicaties, dan kan dat, want de applicatie is voor jou geschreven, dus jouw aanpassing heeft geen invloed op andere klanten.

Adviseer ik maatwerk software? Jazeker, maar dat is natuurlijk eigen belang. Mijn advies, ga naar software beurzen, vraag een POC (proof of concept of proof of Value) aan bij de leverancier en vergelijk.

Categorie├źn: Blogs